Strategija

Kaj je Ogrodje?

Ogrodje je multimedijska platforma namenjena povezovanju tehnoloških strokovnjakov in navdušencev.

Ogrodje so zgodbe. Ogrodje je podcast. Ogrodje je skupnost.

Filozofije in mantra

Ustvarjalci Ogrodja menimo, da je je dolžnost vsakega resnega strokovnjaka, da v neki točki v življenju in svoji karieri svoje izkušnje in zgodbe deli nazaj skupnostjo. Menimo, da so zdrave skupnosti z dobrimi odnosi in dobrim znanjem pogoj za pridobitev dobrih projektov in osnova za rast uspešnih podjetij in organizacij. Ustvarjalci verjamemo, da lahko postanemo dober most in odlična platforma ter ključen člen pri ustvarjanju odličnih pogojev in blaginje za vse.

Podcast Ogrodje - začetek / year 1

V začetku poletja 2022 smo začeli eksperimentirat z idejo o novem tehnološko - razvijalskem podcastu. Podcastu, ki bi bil samo “naš” - neodvisen. Podcastu, ki bi se zelo sproščeno a hkrati zelo temeljito in globoko poglabljal v izzive v tehnološkem prostoru. Želeli smo se pogovarjat o tehnologiji. Želeli smo se pogovarjat kot strokovnjaki. Želeli smo se pogovarjat o težkih izzivih in izmenjevat bojne zgodbe. Želeli smo biti “surovi”, ne-skriptirani in direktni. Brez filtrov, brez posrednikov, brez “priprav”. Zgolj izkušnje in “globok” prijateljski pogovor ob mikrofonu.

Recept smo ponotranjili in tokom prve sezone izpopolnili in dopolnili. Nedavno smo v svet poslali svojo 25. epizodo. Prve epizode so bile tehnično slabe in debate nerodne. Vendar s pomočjo strokovnjakov in sodelovanja ter veliko vaje, ter refleksije aktivno odpravljamo vse pomanjkljivosti.

Skozi številke, je rast Ogrodja očitna in zelo impresivna. Prvo epizodo je tako v prvih šestih mesecih poslušalo 300 ljudi; zadnjo pa preko 1500 v prvih treh dneh.

Ogrodje je jeseni 2022 po število poslušanj prehitelo podcast Odbita do Bita (RTV / Val202) in postalo najbolj poslušanj slovenski podcast v kategoriji tehnologija na Apple Podcast. Največja zahvala gre epizodi Google inženiring z Jernejem Viragom, v kateri smo gostili senior software engineer iz Googla.

Vsebinski sklopi

Podcast Ogrodje ima dva temeljna vsebinska sklopa, ki se sicer prepletata in dopolnjujeta. Dodali pa smo tudi dve - pod-oddaji, ki pomagajo vsebino strukturirat in podajat bolj specifičnim javnostim.

  • Hardcore engineerig - Vsebine v tem sklopu govorijo o tehnologiji sami. Odkrivamo prednosti, slabosti in priložnosti ter zanimiva ozadja specifičnih tehnologij in poskušamo za slednje povabit pred mikrofon strokovnjake, ki ustvarjajo ali soustavarjajo te tehnologije same. Primeri tem: Python, JavaScript, Java, C#, Ruby, Cassandra, Kafka, Cloud, IAAS, PAAS, strojna oprema, ipd,…
  • Soft engineering - Tehnologija je pojedla vsa podjetja. Nekatera podjetja se tega zavedajo, nekatera se še ne. V tem sklopu se želimo pogovarjat o podjetništvu, kulturi, vplivu kulture na odločanje, zaposlovanju, lovu na talent, negovanju kadrov, varnosti, pridobivanju posla, produktnem managementu, tehničnem managementu, uporabniški izkušnji, brandingu… o temah, ki so izjemno pomembne, in povezane tudi s tehnologijo oziroma produkti.
  • Zagon - Vsebine namenjene začetnikom in ljudem, ki se v svet tehnologije šele podajajo. Zagon vodi Sara Vošinek Gašpar - poseben poudarek namenjamo izbiri in načinu približevanja tem. S pomočjo Zagona si tudi sistematično prizadevamo pridobiti mlajšo populacijo in jo postopoma “nadgraditi” v bolj izkušeno.
  • Borderless - je sklop vsebin, v katerih z gosti komuniciramo v Angleščini. Format in vsebine so enake kot pri “klasičnem ogrodju”, le da gre za drug jezik in poseben “branding”. S tem si predvsem odpiramo pot do novih trgov in tujih gostov.

Ustvarjalci

Podcast Ogrodje trenutno sestavlja ekipa izkušenih strokovnjakov iz področja razvoja programske opreme, varnosti, infrastrukture in tehničnega vodenja in managementa. Večina članov je poleg več desetletnega delovanja v tej stroki tudi izjemno aktivna pri delu v skupnosti. Od organizacije mesečnih srečanj (meetupov - SecTalks, OpenBlend, Ruby User Group, Kiberpipa,…) do organizacije večjih tehničnih konferenc. Ustvarjalci z izkušnjami tako z mentorstvom, kot tudi z vodenjem velikih mednarodnih razvijalskih ekip.

Javnosti

  • Naše vsebine so namenjene ljudjem, ki delajo v tehnologiji. Programerjem, razvijalcem, inženirjem, graditeljem, vodjem in tehničnim in ne-tehničnim odločevalcem. Strokovnjakom in ljubiteljem tehnologije.
  • Vsebine so namenjene ljudem, ki delajo tehnologijo in ljudem, ki jo uporabljajo.
  • Naše “soft engineering” teme so namenjene tudi ljudem, ki ne delajo direktno s tehnologijo a se zavedajo, da tehnologija zelo vpliva na njihovo sedanjost in prihodnost.
  • Čeprav vedno poskušamo dodati vsaj malo konteksta, ne poskušamo “poenostavit” vsebin za neizkušene poslušalce. Ponudimo pa dovolj dodatnih navodil in virov za nadalnje raziskovanje in učenje.