S02E10 Rust

Poglej naPoglej epizodo na YouTubeYouTube
Poslušaj naPoslušaj epizodo na Apple PodcastsApple Podcasts

Ogrodje o Rust

Simon Žlender, Peter Keše in Oto Brglez so tokrat govorili o programskem jeziku Rust. O njegovih prednostih, posebnostih, izzivih in priložnostih. Je Rust jezik prihodnosti?

 • Simon Žlender je izkušen programer, ki sodeluje pri razvoju mednarodne finančne programske opreme. Opreme, kjer je vsaka mili-sekunda pomembna in kjer se napake štejejo v miljonih.
 • Peter Keše (Lead of Data Sience, Httpool)⁠ goji veliko ljubezen in strast do tehnologije s posebnim povdarkom na sodobnih programskih jezikih in paradigmah.

Kaj je rust?

Rust je sistemski programski jezik, ki se osredotoča na varnost, hitrost in vzdržljivost. Razvit je bil v Mozilla Research in je bil prvič izdan leta 2010. Je sodoben jezik, ki združuje zmogljivost in zanesljivost ter se osredotoča na preprečevanje napak v času izvajanja.

 1. Varnost: Rust uvaja koncepte, kot so lastništvo, izposoja in referenčno štetje, ki omogočajo preverjanje varnosti v času prevajanja. To pomeni, da Rust zagotavlja zaščito pred napakami, kot so dostop do neveljavnih pomnilniških lokacij, dirka med nitmi (thread race) in druge pogoste napake v sistemskem programiranju. Zaradi tega je Rust primeren za razvoj kritičnih sistemov, ki zahtevajo visoko stopnjo varnosti.
 2. Hitrost: Rust je zasnovan tako, da doseže visoko stopnjo učinkovitosti. S sintakso, ki spominja na C in C++, omogoča neposreden nadzor nad pomnilnikom in strojno opremo. Rust uporablja metode, kot so zagotavljanje brez dirk (lock-free concurrency), učinkovito upravljanje s pomnilnikom in pravilno paralelizacijo, da doseže visoko stopnjo zmogljivosti.
 3. Vzdržljivost: Rust je zasnovan tako, da ustvarja zanesljive programske rešitve. S svojim strogim sistemom preverjanja pravilnosti omogoča, da se napake odkrijejo že v fazi prevajanja in preprečijo nepredvidene napake v času izvajanja. To olajša razvijanje programske opreme, ki deluje stabilno tudi v zahtevnih okoljih.
 4. Zanesljivost in vzdrževanje: Rust spodbuja dobro prakso in dober dizajn kode. S svojimi mehanizmi, kot so sistem lastništva, vzpodbuja čisto in strukturirano programiranje. To prispeva k izboljšanju zanesljivosti kode ter olajša vzdrževanje in sodelovanje med razvijalci.
 5. Skupnost: Rust ima aktivno in rastočo skupnost razvijalcev. Skupnost je odprtokodna in sodelovalna, kar pomeni, da je na voljo veliko knjižnic, orodij in virov za učenje. Skupnost je odzivna in zagotavlja podporo za novince ter spodbuja izmenjavo znanja.

Zaradi svojih varnostnih, zmogljivostnih in vzdrževalnih značilnosti je Rust odlična izbira za razvoj programske opreme, ki zahteva visoko stopnjo zanesljivosti in učinkovitosti. Primerne so uporabe, kot so operacijski sistemi, vdelani sistemi, strežniki, orodja za obvladovanje omrežij in še več.

Produkcija && Podpora

✨ Patreon ✨

 • Ogrodje je mogoče, ker ste poleg! Podprite nas, da bomo še naprej skupaj na Patreon.

✨ Podporniki ✨

 • 3fs - V kolikor iščete nove izzive iz področja razvoja / oblikovanja pobrskajte po 3fs.cloud.
 • Humanfrog - Družba za strateško svetovanje z jedrnimi kompetencami na področjih internetnih tehnologij, oblikovanja in trženja. V iskanju .NET / Wordpress / WooComerce / Laravel razvijalcev in Sistemskih administratorjev na humanfrog / kariera.

✨ Sodelujoči ✨

 • Tehnična pomoč in odlična pogostitev - Andraž "Brodul" Brodnik
 • Produkcija: Jan Dolar, DOLAR Media
 • Artwork: Jernej Gračner

P.s.: Pridruži se nam na Discordu!

Hvala ker ste poleg! 🚀

Izid:
2023-07-23